dimarts, 2 de febrer del 2016

Infantil: la Cova del Tronc (Artana) 30/01/2016

El passat disabte dia 30 de gener vam fer la primera excursió infantil de l'any, amb bona asssistència de públic però pocs xiquets, només tres entre més de vint adults. Són excursions pensades per infants, però per la seua relativa facilitat són també adients per a persones que no volen fer grans esforços sense deixar de  gaudir de caminades i visites a llocs singulars.

En aquest cas Toni Gil, un autèntic expert en la serra d'Espadà ens va fer un bonic recorregut circular per Artana.
L'autobús ens va deixar a l'entrada del poble, vam agafar una pista a l'esquerra on hi ha pals indicadors. A la cova es pot accedir seguint la pista, però nosaltres varem retallar agafant un camí a l'esquerra que per els accesos als cultius abancalats ens va dur a la cova.

Aquesta cova rep el nom "del Tronc" degut a una olivera que esta just davant de l'entrada, com custodiant-la. És un lloc amb un encant especial i molt bones vistes de la Plana i la mar. El guia ens comenta que en aquest lloc s'han trobat indicis d'estar habitat en l'elpoca del Bronze.







L'interior és fàcil de visitar si no es descendeix a la fractura. La cova està formada per una espectacular diaclassa amb boniques formacions en les seues parets.
Podeu veure molta més informació en la web http://www.cuevascastellon.uji.es

Una vegada eixim de la cova reculem un poc pel camí que hem vingut i prenem una sendera a l'esquerra que indica el Colladet Roig. La sendera ens porta a la important via pequària que creuava tota la península Ibèrica: la canyada reial d'Extremadura.

 El colladet el trobem un bon lloc per dinar. Ací, com ja haviem fet abans a la carretera i després en la sendera de baixada, comprovem com n'és d'atractiva aquesta serra pels amants del ciclisme, ja siga de carretera o btt.
 Després de dinar només ens queda baixar per un bonic i antic camí, encara amb trams d'empedrat, fins el poble, no sense admirar primer l'aljub conegut com el clotxò de Pau, que ara es troba sec. Nosaltres preferim abreujar-nos al bar.
 



Text: Pepe Valverde
Fotos: Paco Ripollés i Pepe Valverde.